7 mei 2013 De categorieën der dingen

Verhuizing van Anne en Soulshine

Al enkele jaren woonde ik op mezelf, in een echt poppenhuisje. En echt huis met alles erop en eraan, maar klein, precies goed en door alles precies Anne. En Soulshine-begeleiding zat met haar kantoor lekker inpandig.
Twee en een half jaar geleden kwam er een fantastische man op mijn pad en begin dit jaar hebben we besloten te gaan samenwonen! Bij hem!
Wat betekent dat mijn hele hebben en houden bij elkaar gepakt moet gaan worden, het huisje wordt opgezegd en een nieuwe plek gecreëerd moet gaan worden voor mijzelf én Soulshine.

De categorieën der dingen

Ik was wel vaker verhuisd, maar was vergeten wat de impact is om mijn inboedel in te pakken, alles uit te zoeken, dingen weg te doen, te bewaren of …toch maar weg te doen? Sommige dingen staan zo puur voor de herinnering, want het ding an sich is niet zo mooi, bijzonder of nuttig, maar die herinnering maakt het ding. Kun je die zo weg doen, moet je het bewaren of bedank je de herinnering aan het fantastische moment, koester je die en druk je het nog één keer tegen je hart en gaat het dan toch met een weemoedig gevoel in de grijze vuilniszak.
Ik heb mezelf en mijn gevoel met grote interesse gade geslagen. En kwam tot de ontdekking dat er ‘de categorieën der dingen’ zijn.

  1. Zeker weten, geen twijfel mogelijk, dit blijft en krijgt een nieuwe plek.
  2. Een lichte twijfel, maar natuurlijk blijft het!
    (ik weet niet waar en of het in het nieuwe huis past, maar dit is een stukje mij die ik wil houden).
  3. Een grote twijfel, want de herinnering is zo heerlijk of het ding is mooi, maar ik doe er al jaren niks mee. Ik probeer er een nieuwe bestemming voor te vinden en als dat niet lukt gaat het met pijn in het hart toch weg.
  4. Nee, dit kan echt weg, waarom had ik het überhaupt nog.

De stortpas

En zo gaat mijn hele opgebouwde materialistische leven door de emotionele categorieënkeuring. En ik realiseer me dat hoe lastig, makkelijk, verdrietige, hilarisch, grappige, maar soms pijnlijk de keuring ook is, het eigenlijk een heel waardevol moment is.
Ik ga er van uit na deze verhuizing het niet nog eens mee te maken. En hoe bijzonder om bewust en door een goede reden (gaan wonen bij je lief) eens bewust terug te kijken op je leven tot nu toe.
Om eens bewust te kijken naar ‘wat neem ik mee’ en ‘wat laat ik achter’ van mijn verleden. Het is een keuzemoment. Overtollige spullen en ballast kan zo mee naar de stort (je mag 6 x gratis storten per jaar:-)). En mooie en waardevolle herinneringen en spullen gaan verder het leven in.
Alleen dit proces al gun ik meer mensen… Het scheelt kilo’s meezuilen en er blijft een helder overzicht aan waardevolle momenten en spullen over!!

Afsluiten en opnieuw beginnen

De dag van de verhuizing; mijn leven en mijn spullen in dozen gepakt, wachtend tot de auto met aanhanger voor komt rijden. Zenuwachtig en een beetje wiebelen, beetje kribbig zelfs tegen mijn lieve ouders die me helpen (waarvoor nog sorry). Over een paar uur is het huis leeg… en kan de sleutel worden ingeleverd.
Hier komt de laatste rit… ik zorg ervoor dat er nog wat dingen blijven staan, want ‘we moeten morgen toch nog even terug’. Mijn zus heeft me door, zie ik aan haar blik… ik stel het definitieve afsluiten uit… Zij en ik ‘laten me maar’, ik heb nog iets meer tijd nodig om dit absolute Anne huisje definitief achter me te laten…

Kleine angst

Een kleine angst bekruipt me; ik trek in bij een man waar het hele huis al compleet en klaar is. Waar blijf/kom ik? Van een absolute alleen heerschap, moet ik nu mijn plekje veroveren, mezelf er tussen murwelen. Zorgen dat de categorieënkeuze zich ook  daadwerkelijk weer ‘uitpakt’.
Hoe werkt dit stuk? Moet ik dat alleen doen, gaat dat samen, gaat dat makkelijk en leuk of is het een aftasten? Een nieuw proces.

Verandering van schoen…

Alle Soulshine-dozen staan al op de juiste plek en in de juiste ruimte, alleen moet er nog een kleine verbouwsessie aan te pas komen om er een mooi kantoor van te maken. Dus alles definitief uitpakken en plaatsen heeft nog geen zin en moet even wachten. Maar de computer staat en ik kan de draad weer oppakken. De eerste acties en afspraken komen er weer aan en worden vanuit de nieuwe plek bezocht. Heb positieve zin en energie om aan de slag te gaan. Soort van ‘verandering van plek doet werken!’

 

Over een maand hoop ik mijn nieuwe kantoor helemaal klaar te hebben en ben je van harte welkom deze te komen bewonderen.

 

Wil je de volgende blogs ook lezen, laat dan hier je gegevens achter onder vermelding van ‘blog’.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *