8 juli 2013 Het groene gras…

… bij de buren?… Of zal het over hooikoorts gaan?

Als je me kent zou dat laatste heel goed kunnen, want ik ben een doorgewinterde ervaringsdeskundige (al heb ik het bijna onder controle!).

Liefde voor later
Medio juni is de serie ‘liefde voor later’ van Anita Witzier op Nederland 1 begonnen. Hier worden 7 jonge gezinnen gevolgd waarvan één van de ouders ongeneeslijk ziek is. De betreffende ouders maken allemaal een herinneringsdoos met hierin allemaal foto’s, boekjes, sieraden, brieven en andere belangrijke spullen die hen typeert en wat ze de kinderen wil meegeven.
Onder de indruk was ik van de 34-jarige jonge moeder Afiena met 4 kinderen. Ze is heel rustig en kalm, maar daarnaast ook aangeslagen bij de wetenschap binnen niet al te lange tijd te overlijden. Naast al haar verdriet, pijn en zorgen kan ze toch genieten van wat ze allemaal nog wel mee mag maken. Ze heeft de balans opgemaakt; geen spijt van dingen, alles uitgesproken, goedgemaakt en kan zichzelf eerlijk in de spiegel aankijken. Op een gegeven moment zegt ze: ‘Niemand wil met me ruilen, maar heel veel mensen zouden jaloers op me moeten zijn. Ik ben zo vrij en ik ben ook zo gelukkig, dat gun ik anderen ook. Maar niemand wíl met me ruilen’.

Het gras lijkt van de buitenkant bij dit gezin misschien wel heel dor, uitgedroogd en geel, maar voor Afiena, met deze bewuste beleving van vrijheid en geluk, is het gras kakelvers en knalgroen.

Positiviteit
Afgelopen donderdag had ik een interview met een vrouw die was getroffen door kanker. In de afgelopen 15 jaar is ze drie keer voor een op zichzelf losstaande kanker behandeld. Chemo’s, borstamputatie, bestralingen enzovoorts. Inmiddels is ze van alle drie weer schoon verklaard. Maar dat was nog niet alles, tussentijds heeft ze een hartaanval gehad en als klap op de vuurpijl is afgelopen jaar bij haar man kanker gediagnosticeerd. Ook hij is geopereerd en voor zover nu lijkt dit ook weer schoon te zijn. Beide hebben nog restverschijnselen; vermoeidheid, minder energie, minder conditie. Een flinke bak narigheid als je het mij vraagt. Maar toch… wat een positieve instelling, wat een genot om hen samen te zien. Het lukt hen positief te blijven, voordelen te ontdekken en elkaar ondanks alles elke keer weer te vinden. ‘En’ zo zeggen ze zelf, ‘we hebben het geluk elkaar nu goed te begrijpen, te snappen waar de ander in zit en kunnen elkaar ondersteunen in de processen’. Nu lijkt het weer rustig en nemen ze de dagen zoals ze komen.
En je had die man met prachtige diep donker bruine ogen vol trots en liefde moeten zien kijken naar zijn vrouw. En zij ontving deze blik vol met emotie en warmte.

Dit gras lijkt in de eerste regels ook niet echt groen. Maar potverdorie wat hebben zij hun vierkante meters gras goed en liefdevol verzorgd en gevoed… en zie dit groen zijn… Elke dag grijpen ze aan en elke verjaardag is een extra feest dat ze nog mogen meemaken!

En hier komt de hooikoorts om de hoek. Ik ben heel allergisch voor gras! Vooral voor het idee van het groene gras bij de buren.

Gras is een heel gevaarlijk goedje
Het lijkt niet altijd wat het is. Soms lijkt het dor, maar als je goed kijkt zie je dat het je eigen interpretatie is van je eerste indruk, maar kijk je beter of überhaupt en luister je echt dan is het misschien wel blakend en fris groen.
Soms lijkt het groen, maar is dat een mooi voorgespiegeld beeld, die als je goed kijkt bestaat het uit groen mos en groene onkruid.

Waar het volgens mij om gaat (correct me if I’m wrong alsjeblieft) is dat het natuurlijk niet gaat om het gras van de buren… het gaat over je eigen vierkante meters gras. Als je je gras groen wilt houden moet je aan de bak, moet je het water geven, maaien en zorgen dat het onkruid niet de overhand krijgt en de boel overwoekerd. Soms behoeft het extra voeding en misschien moet het worden geverticuteerd om daarna weer als een groen veld te stralen.

En dreigt het even te verdorren en geel te worden…
Kijk dan niet naar de buren, maar ga aan de slag…

 

Ps. Dit is ‘een brief aan mezelf’.

 

Nog niet aangemeld voor mijn blog en andere nieuws?
Laat dan hier je gegevens achter onder vermelding van ‘blog’.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *