­Meer over Anne

Tijdens het maken van een werkstuk over AIDS toen ik 15 was (inmiddels 44), kwam ik tot de ontdekking dat ik later buddy wilde worden.Destijds betekende dat stervensbegeleiding bij AIDS-patiënten, nu: het tijdelijk bieden van emotionele en praktische steun aan mensen met een ernstige ziekte. Toen ik 21 was, ben ik buddy geworden. Zes jaar heb ik als buddy gewerkt bij het Buddyproject Midden-Gelderland. Hier heb ik verschillende mensen begeleid in hun laatste levensfase.

Op mijn 24e kwam de (her)ontdekking dat mijn hart écht ligt in deze werkzaamheden en dat ik van het vrijwilligerswerk mijn professie wilde maken. Want inmiddels had ik mijn studie voor medisch secretaresse en office management afgerond en was ik als secretaresse aan het werk gegaan.

In 2006/2007 heb ik de tweejarige opleiding Stervensbegeleiding aan het Nederlands Instituut voor Stervensbegeleiding (NIS) met veel interesse, leergierigheid en enthousiasme gevolgd.

In die tussentijd ben ik ook gestart bij Regina Pacis, een verpleeghuis met hospice unit. Hier bezocht ik de cliënten, om hen vanuit hun behoefte op dat moment bij te staan. Soms was het alleen een washand aangeven, appel schillen of krant voorlezen. Een andere keer de begrafenis voorbespreken, praten over het verleden of juist over wat komen gaat en soms was de vraag ‘wil je mijn hand vasthouden zodat ik rustig kan slapen’, … er gewoon zijn.

In 2008 heb ik de tweejarige variant van de opleiding Zingevings- en Spiritualiteitstherapeut aan Hogeschool voor Geesteswetenschap gevolgd.

En 2021/2022 heb ik de opleiding Omgaan met verlies bij Opleidingen Land van Rouw gevolgd en goed afgerond.

Met alle opleidingen, verschillende cursussen en inmiddels jarenlange ervaring is alle vertrouwen en passie gebundeld in Soulshine en begeleid ik mensen en hun geliefden waarbij ziekte in het gezin is en de dood mogelijk niet ver meer is.

Ik voel mij vrij in gesprekken op het vlak van zingeving, afscheid, angst, sterven, dood, verlangen naar de nabije dood, verlangen naar rust, wat is er na de dood?

Naast de emotionele ondersteuning zet ik me ook graag in op het praktische vlak, waar vaak veel geregeld moet worden. Als office-manager en (medisch) secretaresse heb ik veel ervaring opgedaan en pak ik praktische, regel en organisatorische zaken makkelijk op.