Films over het leven, de dood en het sterven

Achtste groepers huilen niet

Intouchables
De steenrijke Philippe (François Cluzet) is vanaf zijn nek verlamd. Hij zit in een rolstoel en kan alleen zijn hoofd bewegen. Hij heeft een chique appartement, een huishoudster, een prachtige assistente, hij kan kunst kopen alsof het niets kost en in zijn garage staat een razendsnelle sportauto – maar wat heeft hij eraan? Wat Philippe nodig heeft is een vriend; iemand die hem niet zielig vindt. Zijn nieuwe verzorger Driss (Omar Sy) is een Senegalees uit de banlieue met een stralende lach en grote praatjes. Van kunst of klassieke muziek weet hij niets, maar Driss vrolijkt Philippe op met Kool & The Gang, gesprekken over vrouwen en af en toe een jointje.

Mar adentro (De zee van binnen)
Ramón ligt al dertig jaar verlamd in bed terwijl hij verzorgd wordt door zijn familie. Zijn slaapkamerraam is ook zijn enige raam naar de wereld. Hij kijkt uit over de zee waar hij vroeger zoveel ging zeilen. De zelfde zee waar hij tijdens zijn jeugd een vreselijk ongeluk kreeg. Sindsdien is zijn enige doel zijn leven op een waardige manier te beeindigen. Zijn wereld wordt danig ondersteboven gezet door de komst van twee vrouwen: Julia, de advocate die hem ondersteunt en hem helpt in de juridische strijd om zijn leven naar eigen inzichten te beeindigen, en Rosa, een vrouw uit het dorp die hem er steeds van probeert te overtuigen dat het leven altijd de moeite waard blijft. Beide vrouwen zijn danig van slag door Ramón’s indrukwekkende persoonlijkheid en beginnen vraagtekens te zetten bij de principes die zij hun hele leven al aanhangen. Ramón weet dat alleen degene die echt van hem houdt ook degene zal zijn die hem helpt om zijn laatste reis te maken.

Spring, summer, fall, winter and spring
De titel geldt als metafoor voor de fases in het leven die een mens doormaakt voordat hij volwassen en oud wordt. Het Boeddhistisch geloof wat door het verhaal loopt wordt nooit nadrukkelijk naar voren gebracht. Het geldt als situering van het verhaal, niet als onderwerp.
Midden in een meer in Korea ligt een kleine tempel, waarin een oude monnik en een kleine jongen samen leven en bidden. De oude monnik leert de jongen de wijsheden van de natuur en het leven. Geruime tijd later is de kleine jongen een flinke tiener geworden. Een moeder brengt haar dochter naar de tempel, omdat die last heeft van een psychische ziekte en hier tijd en rust kan hebben om te genezen. In de jonge monnik ontwaakt een liefde voor de jonge vrouw. Zonder dat de oude monnik het doorheeft worden de twee verliefd op elkaar en na genezing van de vrouw gaat de jonge monnik haar achterna, ondanks bezwaren en waarschuwingen van de oude monnik. Het duurt echter niet lang voordat hij terugkeert om bescherming te zoeken voor zijn daden die hij heeft gepleegd. Zijn oude leermeester is echter niet zomaar bereidt om hem die bescherming te geven.

Wit
Wat zoveel betekent als ‘geestigheid, esprit’, is gebaseerd op het gelijknamige, met een Pulitzerprijs bekroonde, toneelstuk van Margaret Edson uit 1999. De hoofdrol wordt vertolkt door Oscar winnares Emma Thompson en de regie is in handen van Oscar winnaar Mike Nichols. Professor Engels Vivian Bearing beschikt over het soms bijtende geestigheid dat haar studenten weliswaar iets bijbrengt, maar hen ook van haar vervreemdt. Ze heeft het lesgeven en haar leven perfect onder controle en laat niemand in haar kaarten kijken. Tot het leven zelf op een dag de kaarten brutaal op tafel gooit. Vivian blijkt een verwoestende ziekte te hebben en moet een slopende, langgerekte en experimentele behandeling ondergaan. Acht maanden lang moet ze de touwtjes uit handen geven. Ze is niet langer een lerares, maar een leerobject voor anderen. Vivian Bearing ontdekt dat je het slappe koord tussen leven en dood slecht met ‘wit’ kunt bewandelen.

The Bucket List
Je leeft maar één keer, dus waarom verlaat je het leven niet met stijl? Dat is wat twee kamergenoten op de kankerafdeling, een opvliegende miljardair (Jack Nicholson) en een intelligente automonteur (Morgan Freeman), besluiten te doen als ze het slechte nieuws horen. Ze maken een lijst van dingen die ze nog willen doen voor hun dood en gaan de wijde wereld in voor het avontuur van hun leven. Vrije val met een parachute? Gedaan. Met een Shelby Mustang over een circuit racen? Gedaan. Naar de grote pyramide van Cheops staren? Gedaan. De vreugde in hun leven ontdekken voor het te laat is? Gedaan!

Simon
Een film over de bijzondere vriendschap tussen de superheteroseksuele Amsterdamse patjepeeër Simon (Cees Geel) en de homofiele student tandheelkunde, Camiel (Marcel Hensema). De twee verliezen elkaar uit het oog. Veertien jaar later komen de twee in exact dezelfde situatie tegen, dat wil zeggen, dat Camiel weer bijna het ziekenhuis in wordt gereden. Hij wil uitvallen tegen de bestuurder en ziet dat het Simon is. Met zijn muts met OK er op vertelt hij zijn vriend van weleer doodleuk dat hij kanker heeft. Camiel is inmiddels gaan samenwonen met zijn vriend, maar realiseert zich dat hij er nu moet zijn voor Simon. Camiel maakt kennis met de kinderen van Simon die nu in Nederland wonen en de vriendinnen van Simon hebben een andere man. (De vriendin van Simon van toen is zelfs getrouwd met de buurman, waar Simon een ontzettende hekel aan had) Toch blijven ze hem allemaal trouw; dat is échte vriendschap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *