Kinderboeken

Verhalen en sprookjes op de grens van leven en dood. Bert Voorhoeve
Een bundel met ruim 70 verhalen en sprookjes uit verschillende culturen. De beelden in de verhalen kunnen stervende mensen en nabestaanden (ook kinderen) troosten en bemoedigen, omdat eigen ervaringen, vragen, angst en verdriet er herkenbaar in worden uitgedrukt.

Kikker en het vogeltje
Bij de rand van het bos ligt een vogeltje. ‘Kijk,’ zegt Kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer.’ ‘Hij slaapt,’ zegt Varkentje. Maar Haas zegt: ‘Hij is dood.’ ‘Dood?’ vraagt Kikker. ‘Wat is dat?’

Lieve oma Pluis
Oma Pluis is doodgegaan en Nijntje heeft veel verdriet. Oma wordt thuis opgebaard en de begrafenis vindt plaats op een rustig plekje in het bos. Ten slotte zien we Nijntje plantjes brengen naar het graf. Een moeilijk thema dat op lichtvoetige en directe wijze beschreven is en aansluit bij de kinderlijke belevingswereld.

Als een engel je komt halen. Leonie Troost en Ivo van den Berg
‘Mama, wat gebeurt er als iemand die je lief vindt doodgaat?’
Zo begint het nieuwe kinderboek “Als een engel je komt halen”, geschreven door Leonie Troost en haar vijfjarige zoon Ivo. In korte, eenvoudige zinnen legt de mama in het boek aan de kleine Jim uit wat doodgaan is en wat er daarna gebeurt . Alle kernbegrippen passeren de revue: doodgaan, de begrafenis, de hemel en de regenboog, verdriet en mooie herinneringen.
Toch wordt het boek nergens zwaar of zielig. De toon is licht en positief en in tegenstelling tot de meeste andere kinderboeken over dit thema, eindigt het verhaal niet bij de begrafenis . In de slotscène tekenen Jim en zijn mama samen regenboogvlinders, symbool van het nieuwe leven.

Bezoek aan de hemel. Elle Eggels en Pia Dirks
Een fantastisch verhaal over Paco, een jongen van tien, voor kinderen van 8 tot 12 jaar die een broertje of zusje, vriendje of vriendinnetje zijn kwijtgeraakt. Maar het boek kan ook ouders troosten als zij het verhaal voorlezen. 

En nog veel meer bijzondere, lees en werkboeken zijn te vinden op deze link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *